Αναμφίβολα το τελευταίο διάστημα η προσοχή της παγκόσμιας κοινής γνώμης είναι στραμμένη στη ραδιενέργεια που απελευθερώθηκε από τον ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό της Φουκουσίμα. Η φυσική καταστροφή της 11ης Μαρτίου έπειτα από το σεισμό των 8,6 ρίχτερ και το τσουνάμι προκάλεσε την έκρηξη των τριών αντιδραστήρων του πυρηνικού εργοστασίου με αποτέλεσμα μεγάλη ποσότητα ραδιενεργού υλικού να ξεφύγει και να κυριεύσει την περιοχή. Τουλάχιστον για τα επόμενα δέκα με είκοσι χρόνια η περιοχή γύρω από τη Φουκουσίμα κατέστη μη κατοικήσιμη.
Η πρόσφατη φυσική καταστροφή που έπληξε τη χώρα προκαλώντας την έκρηξη των αντιδραστήρων του πυρηνικού σταθμού, ζωντάνεψε τον πυρηνικό εφιάλτη του Τσέρνομπιλ.Πολλοί επιστήμονες ισχυρίζονται πως βιώνουμε ένα σύγχρονο Τσέρνομπιλ με σοβαρές μακροπρόθεσμες συνέπειες για τους κατοίκους της βορειοανατολικής Ιαπωνίας αλλά και το περιβάλλον. Ωστόσο, την αντίθεση τους δηλώνουν Κινέζοι επιστήμονες στον παραλληλισμό Τσέρνομπιλ-Φουκουσίμα αν και το κινέζικο Υπουργείο για την Προστασία του Περιβάλλοντος τονίζει πως δεν θα πρέπει να αγνοηθούν τα μελλοντικά προβλήματα που θα δημιουργηθούν.
O Iάπωνας σεισμολόγος Γιουκινόμπου Οκαμούρα, υποστηρίζοντας πως εδώ και δύο χρόνια είχε προειδοποιήσει την κυβέρνηση για τον καταστροφικό σεισμό και το τσουνάμι. Τα κυβερνητικά στελέχη σύμφωνα με τις δηλώσεις του γνώριζαν πολύ καλά πως το εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας στη Φουκουσίμα, δεν πληρούσε τις κατάλληλες προϋποθέσεις για να αντέξει μια ‘βάναυση’ επίθεση της φύσης. Από διπλωματικό κείμενο που διέρρευσε μέσω της ιστοσελίδας WikiLeaks, προκύπτει πως ανάλογη προειδοποίηση είχε κάνει και Αξιωματούχος του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας.Η Υπηρεσία Πυρηνικής Ασφάλειας της Ιαπωνίας αναβάθμισε στο επίπεδο 7 την κατάσταση του Φουκουσίμα. Ωστόσο, η απελευθέρωση ραδιενεργών ουσιών δεν έχει επιδεινωθεί σε σχέση με την ανακατάταξη του ατυχήματος στην επτάβαθμη διεθνή κλίμακα.
Στην Ευρώπη από την άλλη, η ραδιενέργεια προερχόμενη από την Ιαπωνία δεν έχει φτάσει σε ανησυχητικά επίπεδα.Στην Ελλάδα δεν ελλοχεύει κανένας απολύτως κίνδυνος για την υγεία και το φυσικό περιβάλλον, καθησυχάζει η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας. Από τις 24 Μαρτίου έως και τις 10 Απριλίου τα επίπεδα είναι κάτω από τα επιτρεπτά όρια.